GSM şirketlerinde ‘mobil istasyon’ sorunu
Altyapı yatırımlarının yetersizliğinden kaynaklanan olumsuz sonuçların yanı sıra mobil portatif istasyonların kapasitesi tartışılan konulardan biriydi.
Uzmanlar, afetlerde özellikle depremlerde GSM üzerinden bağlantının ilk 5-6 saatte ağırlaşacağına ve ‘congestion’ denilen yoğunluğun bu saatlerde zirve yaptığına dikkat çekti.
Bu kapsamda ilk tedbir, araçlara kurulan baz istasyonlarının bölgeye sürülmesi olarak öne çıkıyor.
Operatörlerin mobil baz istasyonlarına sahip olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu araçların ülkenin çeşitli yerlerinde hizmete hazır olması gerektiğini belirtti. buluşmaktan uzak kalacağını vurguladı.
Depremin ilk günleri bu mobil istasyonların yeterli kapasiteye ulaşmadığını ve bölgedeki mobil istasyonların elektrik kesintisi yaşadığını gösterdi.
Konuyla ilgili uzmanlar, GSM operatörlerinin yatırım eksikliğine dikkat çekerken, “GSM operatörleri 10 saatte iletişim kurulabilen bir hizmet verebiliyorlardı. 1999’dan beri bu ürünleri geliştirecek zamanları oldu. Bu teknolojiyi depremde kritik olan 48 saatin ilk 10 saatinde, iletişimin sağlıklı bir şekilde kurulmasının önemini bir düşünün” dedi.